top of page

En sammenligning af økonomien i FCK (PSE), Club Brugge og Ajax

  • Forfatters billede: Hans Tino Hansen
    Hans Tino Hansen
  • 18. okt. 2021
  • 2 min læsning

Opdateret: 3. nov. 2021




Mohamed Daramys transfer og bud fra Club Brugge og Ajax afstedkom en del diskussion om at de to klubber havde meget større økonomi end FCK. Derfor har jeg kigget lidt på de tre selskabers regnskab fra 2020, da halvårsregnskaberne ikke er til rådighed endnu.


Omsætning: Hvis man kun ser på omsætningen på de tre selskaber PSE A/S, Club Brugge N.V. og AFC Ajax N.V. så ligger den på samme niveau for de første to men væsentligt over i Ajax. FCK har også i 2019 væsentligt over. Nedgangen fra 2019 var 35% for PSE/FCK og 19% for Ajax.



Resultat: Alle tre klubber havde et negativt driftsresultat i 2020, men hvor FCK havde et underskud på transferaktiviteterne på -118m og særlige indtægter på +86m, så havde begge de andre klubber et stort plus samt en del andre indtægter, der ikke kom fra driften.


Cash-flow: Analysen fortæller hvor meget likviditet selskabet har sammenlignet med udgangen af 2019. Den er opdelt på driften, investeringer og finansiering. FCK havde et positivt cash-flow som følge af finansiering, CB et lille negativt og Ajax et større.


Aktiver: Det vil sige rede penge og værdien af de elementer som udgør selskabet. Her begynder det at blive interessant når vi taler om hvad der opgjort af kontraktrettigheder, men også hvor mange kontanter man har stående og dermed meget hurtigt kan handle i markedet.


En hel del spillerhandler har en betalingsprofil som betyder at hele købssummen oftest ikke betales på en gang. FCK har 23m mere stående kontant end CB, men Ajax har dobbelt så meget som FCK, hvilket afspejler størrelsesforholdet.


Her fremgår det at FCK har størst kortsigtede aktiver. FCK har 268,5m i immaterielle aktiver (heraf 184m i kontraktrettigheder), hvor CB har 373m og Ajax 1.206,9m. Det vil sige at FCKs trup var opgjort til 184m per 31.12.2020.


Passiver: Lang- eller kortsigtet. Det første betyder stabilitet, lav rente og er typisk lån i fast ejendom. Kortsigtet gæld kan være helt uproblematisk som næste løn, leverandører etc, men det kan også være problematisk hvis man ikke har likviditeten til at betale dem.


Interessant nok så hører FCK meget for sin gæld, men den kortsigtede gæld udgør 88% af de kortsigtede aktiver hvor de i CB og Ajax overstiger dem med 92% hhv 40%. Tallet for forholdet mellem kortsigtet gæld og omsætning er hhv 83, 74 og 53% med Ajax som bedst.


FCKs langsigtede gæld er bundet op på de faste langsigtede aktiver (Parken og Lalandia) og udgør 85% af disses værdi. De to andre klubbers langsigtede gæld overstiger derimod deres faste aktiver m 25% og 13%. Samlet gæld i forhold til aktiver er 77, 56 & 49%.


Ud over gæld består passiverne af egenkapital, der er forskellen på aktiver og passiver. På grund af det store negative resultat så blev egenkapitalen i FCK reduceret fra 845m til 653m, men det er næsten dobbelt så højt som CB, men næsten en tredjedel af Ajax.


Konklusion: 2020 er et svært år at bedømme ud fra, men Club Brugge har ikke en stærkere økonomi på de fleste parametre end FCK. Det har Ajax derimod med et meget stærkere grundlag med en meget større egenkapital og indtægter ud over driften.


Dette indlæg blev første gang publiceret på twitter den 23. august 2021 g kan også ses på the thread reader

 
 
 

Comments


Indlæg: Blog2_Post

©2021 af Fodboldsnak. Lavet med  Wix.com

bottom of page